
Belastingen bij werken met personeel in Duitsland
Stap voor stap uitleg voor Nederlandse bouwbedrijven met een eerste bouwproject in Duitsland
183 dagen regeling
Als een werknemer werkt in Duitsland dan is het verstandig om het aantal dagen bij te houden die hij in Duitsland werkt (Excel-sheet). Worden dit er namelijk meer dan 183 dagen dan is hij verplicht om in Duitsland belasting te gaan betalen. Dit kan gevolgen hebben voor o.a. loonbelasting, hypotheekaftrek, kinderbijslag etc. Het gaat om 183 verblijfsdagen dus dat kunnen ook vakantiedagen zijn. Door de meldingsplicht die gedaan moet worden bij de Duitse Douane heeft de Duitse fiscus zicht op het aantal dagen dat men in Duitsland verblijft en dit wordt ook gecontroleerd.
Vaste inrichting
De meeste Nederlandse bedrijven beschikken niet over een Duitse vestiging. Er kan echter wel sprake zijn van een vaste inrichting zonder dat je dat doorhebt. Van een vaste inrichting is sprake als de werkzaamheden in Duitsland een dusdanig structureel karakter hebben dat ze als het ware als een Duitse onderneming aangemerkt moeten worden. Met name de duur van de werkzaamheden is dus van belang. Als dit langer is dan 12 maanden dan is er sprake van een vaste inrichting. Ook opeenvolgende projecten die onderling sterke overeenkomsten vertonen kunnen leiden naar een vaste inrichting. De gevolgen hiervan zijn:
- Betalen van Körperschaftsteuer en Gewerbesteuer over de winst
- Registreren voor de Duitse BTW en Duitse BTW in rekening brengen
- Personeel dat werkt voor een vaste inrichting wordt belastingplichtig in Duitsland.
Vrijstelling voor 15% voorheffingsregeling
Er bestaat in Duitsland een wet die zegt dat opdrachtgevers 15% van de bruto-aanneemsom moeten inhouden op de betaling die zijn verrichten aan de opdrachtnemer. Het ingehouden bedrag dient afgedragen te worden aan de Duitse fiscus en dient als voorheffing voor eventueel in Duitsland verschuldigde loon-, inkomsten- en vennootschapsbelasting. Als je als opdrachtnemer beschikt over een geldige vrijstelling kan de inhouding achterwege blijven. Vaak vraagt de opdrachtgever om deze vrijstelling en evt. kun je hem meesturen bij het verzenden van de factuur. Een vrijstelling is 2 jaar geldig en dient naar 2 jaar verlengd te worden. Nedubex kan deze verlenging voor u regelen. De procedure voor het aanvragen van een Freistellungsbescheinigung duurt ongeveer 4 - 6 weken dus dient ook op tijd te worden aangevraagd.
Omzetbelasting
De BTW wordt overgedragen aan degene aan wie de dienst wordt geleverd, dus uw opdrachtgever. Dit houdt in dat je kunt factureren met 0% BTW. Dit geldt alleen als de dienst wordt verleend aan een ondernemer of publiekrechtelijke persoon (steden of gemeente). Je klant is verplicht om de BTW te berekenen en af te dragen aan de Duitse fiscus. Bij diensten die je verleent aan particulieren dien je Duitse omzetbelasting in rekening te brengen.
Je leraar

Powered by Stichting Nedubex, Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie